Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Κενό νόμου» οδηγεί σε φορολόγηση μισθών που δεν εισπράχθηκαν

Σε …κενό νόμου κινδυνεύουν να πέσουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί οι οποίοι βρέθηκαν το 2013 στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για έναν, δύο ή και περισσότερους μήνες.
Εληξε η ισχύς διάταξης με την οποία οι μισθωτοί δεν δήλωναν αυτούς τους μισθούς - Στην...διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων η φορολογική δήλωση των εργαζομένων - Τι λέει το υπουργείοΥποτίθεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και προτίθενται να το λύσουν με διάταξη που
θα συμπεριλάβουν στο περίφημο «πολυνομοσχέδιο»
Η διάταξη νόμου που επέτρεπε στους μισθωτούς να μην αναγράφουν στη φορολογική τους δήλωση μισθούς που δεν εισέπραξαν, έληξε από πέρυσι και ουδέποτε ανανεώθηκε. Ετσι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο μισθωτός πρέπει να δηλώσει όλους τους μισθούς ανεξάρτητα αν τους εισέπραξε ή όχι εκτός αν είχε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας ή αν εργοδότης είχε κηρύξει επίσημα πτώχευση.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που φέτος, ο μισθωτός δεν συμπληρώνει μόνος του τα στοιχεία στη φορολογική του δήλωση αλλά περιμένει να τα βρει προσυμπληρωμένα από τον εργοδότη του. Για να γίνει η προσυμπλήρωση, το λογιστήριο της επιχείρησης πρέπει να λάβει μια απόφαση: θα κάνει τον διαχωρισμό των μισθών σε εισπραχθέντες και μη κατά παράβαση της νομοθεσίας και με την… ελπίδα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα θυμηθεί να καλύψει το κενό; Η θα εμφανίσει το σύνολο των μισθών επιβαρύνοντας τον φορολογούμενο με φόρους επί εισοδημάτων που είναι άγνωστο πότε θα εισπραχθούν; Υποτίθεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και προτίθενται να το λύσουν με διάταξη που θα συμπεριλάβουν στο περίφημο «πολυνομοσχέδιο».
Μέχρι να ψηφιστεί η διάταξη –σίγουρα όχι πριν την Κυριακή- η προθεσμία για τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να στείλουν τα στοιχεία των μισθών στο σύστημα Taxis θα έχει λήξει
Βέβαια, μέχρι να ψηφιστεί η διάταξη –δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από την Κυριακή καθώς σήμερα είναι Τετάρτη και ακόμη δεν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο- η προθεσμία για τα λογιστήρια να στείλουν τα στοιχεία των μισθών στο σύστημα Taxis θα έχει λήξει. Θα υπάρξει παράταση προκειμένου να μην εμφανιστούν στις φορολογικές δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία; «Θα δούμε» είναι η απάντηση αρμόδιου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο επικοινώνησε το TheTOC.gr προκειμένου να του θέσει υπόψη το ζήτημα που έχει προκύψει.
Το νομοθετικό κενό προέκυψε εξαιτίας της «μετάβασης» από τον προηγούμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, στον καινούργιο. Στον παλαιό κώδικα –γνωστό και ως νόμο 2238- είχε ενσωματωθεί διάταξη η οποία προέβλεπε τα εξής: «Αν ο δικαιούχος εισπράττει καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς ή αν ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησης αυτών των αποδοχών είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται. Ειδικά, για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση». Με νόμο του 2013 (4110/2013), η διάταξη παρατάθηκε και ίσχυσε και για τα εισοδήματα του 2012. Για τα εισοδήματα του 2013, παράταση δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα.

http://www.bloko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου