Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ



   Συνάδελφοι

            Στο Συνταξιοδοτικό Οδηγό που εκδώσαμε ενημερώνουμε για τα δικαιώματα, τους όρους και τις προϋποθέσεις εξαγοράς πλασματικών ετών.
            Η εξαγορά σήμερα κατά μήνα είναι 6,67% επί του συντάξιμου μισθού (βασικός 31/10/2011 + 140,80 ευρώ).
            Οι αιτήσεις εξαγοράς μέχρι τώρα εξετάζονται στο Γ.Λ.Κ. κατά την συνταξιοδότηση.
            Στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στο Βουλή το οποίο διαλύει την Κοινωνική
Ασφάλιση θεσμοθετείται αύξηση του ποσοστού των εξαγορών πλασματικών ετών στο 20% του Συντάξιμου μισθού, Συντάξιμος μισθός που θα είναι επί του συνόλου των αποδοχών.
            Στο άρθρο 15 του Νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: « όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αναπροσαρμοσμένων κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το συνολικό ποσό της κατά τα ανωτέρω εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%.
            Με το άρθρο 5 του Νομοσχεδίου «Ενιαίοι κανόνες ασφάλισης – παροχών υπαλλήλων Δημοσίου» από 1/1/2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των προσώπων της παρ. 1α του άρθρου 4, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 περ. γ του παρόντος.  
            Από 1.1.2017 λοιπόν θεσμοθετείται στο Δημόσιο εισφορά εργοδότη ύψος 13,37% που στις εξαγορές πλασματικών ετών επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο.
Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων με την εισφορά του εργοδότη θα ξεκινήσει 1.1.2017 και όχι άμεσα με την ψήφιση του Νόμου.
            Ως εκ τούτω θα πρέπει να αναληφθεί ατομική ευθύνη
  • Για την άμεση κατάθεση αιτήσεων εξαγοράς πλασματικών ετών (πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου) με κίνδυνο όμως να εξεταστούν οι αιτήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι κατά την συνταξιοδότηση, μεθοδεύοντας έτσι η κυβέρνηση νέες μειώσεις των μισθών (έμμεσες). Είναι γνωστό ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα επαναφοράς του αιτήματος εξαγοράς σε περίπτωση μη αποδοχής του πρώτου αιτήματος.
  • Για αιτήσεις εξαγοράς κατά την συνταξιοδότηση με δεδομένη την αύξηση του ύψους των εξαγορών.
Η περίπτωση περιορισμού των πλασματικών ετών εξαγοράς δεν προκύπτει από το Σχέδιο Νόμου.



ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                          ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου